W obliczu nasilających się w ostatnich miesiącach ataków na społeczność LGBT+ w Polsce Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza proponuje opozycji rozmowy przy Okrągłym Stole o naszych prawach i naszym bezpieczeństwie. Czas na konkrety, które uratują ludziom życie – apeluje Hubert Sobecki, Miłość Nie Wyklucza.

Wydarzenia na Marszu Równości w Białymstoku, którego osoby uczestniczące zostały w brutalny sposób zaatakowane i zwyzywane przez kontrdemonstrantów, zwróciły uwagę na panujący w Polsce problem nienawiści wobec osób LGBT+. Niestety, nie jest to problem nowy. Na skutek zaniedbań wielu kolejnych ekip rządzących Polska nie spełnia europejskich standardów w zakresie równości ani ochrony osób LGBT+. Dowodem tego fakt, że w rankingu równego traktowania osób LGBT+ przygotowywanym co roku przez ILGA-Europe nasz kraj zajmuje przedostatnie miejsce spośród wszystkich państw członkowskich UE.

Dla bardzo wielu osób ze społeczności LGBT+ ani nienawiść, ani przemoc podczas Marszu Równości w Białymstoku, nie były niczym nowym – mówił Hubert Sobecki, współprzewodniczący Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza w przemówieniu podczas demonstracji „Warszawa Przeciw Przemocy”, które odbyło się w ostatnią sobotę na stołecznym Placu Defilad*. – Ta przemoc wyrosła zanim do władzy doszło Prawo i Sprawiedliwość. Wyrosła na obojętności. Dlaczego dopiero film, na którym tłum skanduje „bóg, honor i ojczyzna” na zmianę z „wypierdalać”, na którym kopie się nastolatka, rzuca brukiem w przerażone dzieciaki przekonał nas, że coś jest nie tak?

Dlaczego dopiero teraz rozdzwoniły się telefony, a dziennikarze proszą nas, żebyśmy powtarzali i powtarzały „jak było w Białymstoku”?

Fakty dotyczące sytuacji społeczności LGBT+ w Polsce od dawna świadczą, że państwo nie zapewnia nawet podstawowej ochrony ani wsparcia. 70 procent* młodzieży LGBT+ ma myśli samobójcze. Wiadomo to jednak dzięki danym zbieranym przez niezależne organizacje, a nie instytucje państwowe, te bowiem zupełnie nie interesują się problemem. Głośne przypadki samobójstw młodych osób – Dominika z Bieżunia czy transpłciowej aktywistki Milo, która kilka tygodni temu odebrała sobie życie – nie prowadzą do jakiejkolwiek refleksji ani nie są bodźcem wprowadzania zmian systemowych.

Społeczność LGBT+ w Polsce nie liczy na jakiekolwiek pozytywne zmiany, dopóki u władzy pozostaje obecna partia rządząca, która przecież konsekwentnie podsyca retorykę nienawiści, o czym świadczą liczne wypowiedzi jej głównych działaczy oraz związanych z nią mediów, choćby niedawna akcja „Gazety Polskiej”, dołączającej do swych wydań naklejki „Strefa wolna od LGBT”.

Pozostaje więc zwrócenie się raz jeszcze do polityków opozycji z nadzieją, że w ostatnich latach przejrzeli na oczy i dojrzeli do równego, partnerskiego dialogu z naszą społecznością. Proponujemy dyskusję o realnych problemach, dotykających Polki i Polaków będących osobami LGBT+. Mamy też gotowe rozwiązania, o których chcemy rozmawiać.

Dziś znów wyciągamy do Was rękę, bo co innego możemy zrobić – mówił podczas sobotniej demonstracji Hubert Sobecki. W tej ręce trzymam deklarację Kongresu organizacji LGBT+ z całej Polski, który zorganizowaliśmy w marcu. Znajdziecie w niej listę rozwiązań prawnych, które ratują nam życie. Proponujemy dziś Wam współorganizację okrągłego stołu. Spotkania na którym wspólnie z naszą społecznością ustalicie czy, kiedy i co zrobicie, żeby nie dopuścić do śmierci kolejnych Dominików, Kacprów, Milo. Co zrobicie, żeby ochronić nas i nasze rodziny? Wiemy, że boicie się, żeby temat LGBT+ nie zdominował tej kampanii, ale chyba nie zauważyliście, że już na to za późno. Od lutego jesteśmy na celowniku, a nasze życie jest tematem kampanii, czy tego chcecie czy nie. Boicie się bardzo i dziś to chyba jedyne co nas łączy. Strach znamy od podszewki. My w Polsce strachem oddychamy.

Punktem wyjścia do rozmów pragniemy uczynić Deklarację Kongresu LGBT+ przyjętą w marcu tego roku przez 27 grup i organizacji z całej Polski. Obejmuje ona sześć obszarów, w których należy wprowadzić zmiany prawne (m.in. rodzina, bezpieczeństwo, równe traktowanie, zdrowie). Dysponujemy gotowymi rozwiązaniami, opartymi na sprawdzonych wzorcach z krajów Unii Europejskiej.

W ostatnich latach politycy opozycji wielokrotnie odwoływali się do wzorców z zachodniej Europy, przedstawiając się jako ich obrońcy. Jeśli chcą się uwiarygodnić w nadchodzącej kampanii wyborczej muszą potwierdzić te deklaracje czynem i zasiąść do partnerskich rozmów z osobami reprezentującymi społeczność LGBT+.

Współprzewodniczący

m: +48 501 647 563

e: [email protected]

Ola Kaczorek

Współprzewodnicząca

m: +48 509 228 595

e: [email protected]

O Stowarzyszeniu

Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza to organizacja pozarządowa, działająca na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce. Warszawska Deklaracja LGBT+, Niezniszczalna Tęcza na Placu Zbawiciela, Polonez Równości w stołecznym liceum oraz ustawa o równości małżeńskiej to tylko niektóre z naszych działań. Rozmawiamy ze wszystkimi, którzy chcą rozmawiać z nami.

* Pełna treść przemówienia online: https://mnw.org.pl/przeciw-przemocy-solidarni-z-bialymstokiem-warszawa/

* M. Świder, M. Winiewski [red.] Sytuacja społeczna osób LGBTA w Polsce. Raport za lata 2015–2016, Warszawa 2017. Wersja online: http://cbu.psychologia.pl/pl/projekty/projekty-2/sytuacja-spoleczna-osob-lgbta-2015-2016