Tęczowe billboardy z życzeniami „Tęczowych świąt! Trzymajmy się razem” w całej Polsce.

Chcemy dodać sił wszystkim osobom LGBT+, dla których ten rok był koszmarny, i wezwać do podpisania apelu o Polskę bezpieczną dla wszystkich – wyjaśnia stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza (MNW).

Od 17 do 31 grudnia na ulicach 24 polskich miast pojawi się wspierający przekaz dla osób LGBT+. Poza dużymi ośrodkami takimi jak Kraków, Łódź, Poznań, Trójmiasto, Warszawa i Wrocław, billboardy zawisną także m.in. w Gliwicach, Jaworznie, Lublinie, Radomiu, Rybniku i Sosnowcu. To druga edycja świąteczno-noworocznej akcji outdoorowej Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza.

Ten rok był wyjątkowo trudny dla osób LGBT+ żyjących w Polsce. Byliśmy na celowniku mediów publicznych, polityków z obozu władzy, fundamentalistycznych organizacji i hierarchów kościoła katolickiego. Dodajmy do tego brutalność policji wobec pokojowych demonstracji i maluje nam się bardzo ciężkie podsumowanie ostatnich 12 miesięcy – wyjaśnia Ola Kaczorek, osoba współprzewodnicząca Miłość Nie Wyklucza. Ten czas pokazał jednak też coś dobrego – udowodnił, że jako społeczność potrafimy sobie pomagać, występować we wzajemnej obronie i po ludzku wspierać, zgodnie z hasłem współorganizowanej przez nas sierpniowej demonstracji solidarnościowej „nigdy nie będziesz szła sama”.

Przez cały rok temat traktowania osób LGBT+ w Polsce praktyczne nie schodził z czołówek gazet i portali informacyjnych w kraju i na świecie. Telewizja publiczna chętnie powtarzała kolejne wypowiedzi polityków PiS, prezydenta Dudy i biskupów, którzy z zaskakującą łatwością mówili, że „LGBT to nie ludzie tylko ideologia”. Wypowiedzi te, podobnie jak uchwały o tak zwanych „strefach wolnych od LGBT” wywołały zaskoczenie i oburzenie opinii publicznej, mediów i polityków w krajach UE.

Życie w Polsce jest wyzwaniem, zwłaszcza dla  młodych osób LGBT+. Okres świąteczny bardzo często nie jest dla nich powodem do radości, bo przynosi perspektywę spotkania z nieprzyjazną lub otwarcie wrogą rodziną. Dlatego przypominamy, że jesteśmy w tym razem, bo właśnie wtedy jesteśmy silni i silne – dodaje Kaczorek. Również z tego powodu zależało nam na dotarciu do mniejszych miast, w których widok czegoś tęczowego w przestrzeni publicznej może naprawdę poprawić samopoczucie. Chcemy dać sobie nawzajem trochę nadziei i przytulić się symbolicznie, pomimo dystansu.

Zróbmy sobie lepszą Polskę!

Na billboardach i plakatach widać też wezwanie do działania „Zróbmy sobie lepszą Polskę!” i adres strony internetowej www.chcelepszejpolski.pl, na której można podpisać apel pod postulatami polskiej społeczności LGBT+.

Wierzymy że wspólnie ze wszystkimi ludźmi, którzy chcą bezpiecznej Polski bez polityki nienawiści, medialnych kozłów ofiarnych i szczucia na słabszych, możemy zmienić nasz kraj na lepsze – wyjaśnia Hubert Sobecki, współprzewodniczący Miłość Nie Wyklucza. To nie wydarzy się jutro ani pojutrze, ale gdy tacy lub inni politycy będą prezentować swoje programy i wizje przyszłości, zaniesiemy im ten apel i pokażemy, że bezpieczeństwo wszystkich rodzin, również tych zakładanych przez pary osób tej samej płci, ochrona przed przemocą w szkole i na ulicy, czy prawa osób transpłciowych to nie są żadne zagrożenia czy „tematy zastępcze”. To norma krajów Unii Europejskiej, do której powinniśmy dążyć, bo tego potrzebują ludzie, żeby normalnie żyć i nie musieć wyjeżdżać z Polski. Alternatywne wzorce mamy bardzo blisko, bo u naszych wschodnich sąsiadów, ale takiej Polski – mam nadzieję – jednak nie chcemy.

Podobnie jak w ubiegłym roku, przez cały czas trwania akcji Stowarzyszenie będzie zbierać i publikować na Instagramie zdjęcia nadsyłane przez fanów z kolejnych miast.

Hubert Sobecki, współprzewodniczący Miłość Nie Wyklucza

email: [email protected]

Ola Kaczorek, osoba współprzewodnicząca Miłość Nie Wyklucza

email: [email protected]

tel: +48  501 647 589

O Stowarzyszeniu

Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza (MNW) to organizacja pozarządowa, działająca na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce. Warszawska Deklaracja LGBT+, Niezniszczalna Tęcza na Placu Zbawiciela, Polonez Równości w stołecznym liceum „Bednarska” oraz ustawa o równości małżeńskiej to tylko niektóre z naszych działań. Rozmawiamy ze wszystkimi, którzy chcą rozmawiać z nami.