Fundusz „U Siebie”, czyli mikrogranty na działania LGBT+ w małych i średnich miejscowościach

„Kasa od tęczowych ludzi dla tęczowych ludzi na tęczowe sprawy”. Wystartował Fundusz „U Siebie”, nowa inicjatywa Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza, wspierająca społeczność osób LGBT+ poza dużymi miastami.

Osoby LGBT+ żyją w całym kraju. Często uciekają do większych miast, bo w rodzinnych miasteczkach i wsiach spotykają się z niezrozumieniem i wrogością. Borykają się też z poczuciem osamotnienia i strachem przed karmionym uprzedzeniami otoczeniem. Chcemy pomóc to zmienić – mówi Oktawiusz Chrzanowski, menadżer Funduszu ze Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza.

W ciągu ostatnich kilku lat w całym kraju przybyło grup i organizacji zakładanych przez osoby LGBT+ w reakcji na nagonkę ze strony najwyższej rangi urzędników państwowych, hierarchów Kościoła i mediów publicznych. Poza najbardziej widocznymi wydarzeniami takimi jak marsze i demonstracje organizowana jest pomoc prawna i psychologiczna oraz kampanie społeczne. Powstają też publikacje i materiały edukacyjne obalające mity i przedstawiające aktualną wiedzę naukową zarówno konkretnym grupom – na przykład rodzicom albo pracodawcom – jak i szerokiej opinii publicznej. Wiele z tych działań to efekt pracy po godzinach, za którą wolontariusze i wolontariuszki nie dostają wynagrodzenia, a czasem wręcz do niej dokładają.

Pozyskanie funduszy na działania społeczne na rzecz osób LGBT+ jest w Polsce trudne, a poza największymi miastami prawie niemożliwe. Jednocześnie to właśnie tam najmniej się dzieje, więc potrzeby społeczności są największe. Dlatego stworzyliśmy Fundusz „U Siebie” – wyjaśnia Chrzanowski.

O mikrogranty w wysokości od 1 do 4 tysięcy złotych mogą ubiegać się zarówno organizacje społeczne (fundacje i stowarzyszenia), jak i przede wszystkim grupy nieformalne, które wspierają i są prowadzone przez osoby LGBT+. Nie muszą mieć doświadczenia w pracy dla społeczności LGBT+. Muszą natomiast działać w miejscowości poniżej 220 tys. mieszkańców, czyli poza Warszawą, Krakowem, Łodzią, Wrocławiem, Poznaniem, Gdańskiem, Szczecinem, Bydgoszczą, Lublinem, Białymstokiem, Katowicami oraz Gdynią.

Wnioski o mikrogranty w wysokości do 4 tys. złotych można składać do 3 maja na stronie Funduszu: https://usiebie.mnw.org.pl/

Czas na realizację zaplanowanych działań to: od 1 czerwca 2023 do maksymalnie 31 października 2023.

Hubert Sobecki, współprzewodniczący

O Stowarzyszeniu Miłość Nie Wyklucza

Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza to organizacja pozarządowa działająca na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce. Współtwórcy Niezniszczalnej Tęczy na placu Zbawiciela w Warszawie, filmu dokumentalnego Artykuł osiemnasty, Warszawskiej Deklaracji LGBT+ podpisanej przez prezydenta Trzaskowskiego oraz trzech projektów ustaw o związkach partnerskich i pierwszej polskiej ustawy o równości małżeńskiej.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.mnw.org.pl