Jesteśmy rodziną. Serial dokumentalny o życiu osób LGBT+ w Polsce

Agnieszka opiekuje się swoją dziewczyną, Zuzą, która wychodzi ze śpiączki. Paulina i Patrycja spodziewają się kolejnego dziecka. Kazik pisze do papieża list z prośbą o pomoc osobom LGBT+ w Polsce. Premiera serialu dokumentalnego „Jesteśmy rodziną” już 8 czerwca.

Począwszy od 8 czerwca, kolejne odcinki będą ukazywać się w poniedziałki i czwartki do końca miesiąca na stronie www.jestesmyrodzina.pl i w portalu Gazeta.pl. Serial powstał dzięki współpracy Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza i Fundacji Edukacji Społecznej przy wsparciu MAC VIVA GLAM, a wyreżyserował go Bart Staszewski.

Serial dokumentalny „Jesteśmy rodziną” to sześć piętnastominutowych odcinków pokazujących życie osób LGBT+ mieszkających w Polsce. Od maturzystów po osoby po pięćdziesiątce, od ulic dużych miast po wiejskie drogi z przydrożnymi kapliczkami, podglądamy życie ludzi z krwi i kości w ważnych dla nich momentach. „Rekolekcje” to historia Kazimierza, 58-letniego geja mieszkającego w podlubelskiej wsi i jego prób odnalezienia się w coraz bardziej nieprzyjaznej wspólnocie Kościoła katolickiego. W „Synu” poznamy rodzinę dwóch tęczowych mam, która właśnie się powiększa. O tym jak trudno jest utrzymać relację, gdy jest się parą chłopaków mieszkających w dwóch różnych miastach, a pocałunek na peronie jest aktem heroizmu, dowiemy się z „Na odległość”. Agnieszka walczy o rehabilitację wybudzonej ze śpiączki ukochanej w „Nie śpij, Zuza”. „Dorian” kończy maturę i dopiero zaczyna wychodzenie spod rodzicielskiego klosza. Z kolei Anna i Justyna, bohaterki „Wychowamy wasze dzieci”, są parą i wspólnie prowadzą obozy, na których pomagają młodym ludziom otworzyć się i mówić o sprawach, o których trudno rozmawiać z rodzicami.

Zdecydowaliśmy się na format dokumentalny, bo w Miłość Nie Wyklucza wierzymy w moc prawdziwych historii – wyjaśnia Ola Kaczorek z Miłość Nie Wyklucza. Tęczowe i radosne spoty podnoszą na duchu osoby z naszej społeczności, co jest bardzo ważne w naszym kraju. Jednak uprzedzeniom najlepiej przeciwdziałają zwykłe ludzkie historie, które pomagają skrócić dystans i wzbudzić empatię.

Pierwszym założeniem przyjętym przez twórców serialu była minimalna ingerencja w życie bohaterów i towarzyszenie im z kamerą w ważnych dla nich momentach bez prowokowania sztucznych sytuacji. Do realizacji tego zadania zaproszono Barta Staszewskiego, z którym Miłość Nie Wyklucza zrealizowała wcześniej kampanie społeczne o tęczowych rodzinach oraz film dokumentalny o braku równości małżeńskiej w Polsce „Artykuł osiemnasty”.

Definicja rodziny, szczególnie dla osób LGBT+, jest bardzo szeroka. Dla niektórych to rodzice, dla innych wspólnota religijna, jeszcze inni tworzą swoją rodzinę z przyjaciół, którzy ich akceptują – dodaje Kaczorek. Staraliśmy się pokazać te różne wcielenia rodziny w naszym serialu.

W otwartej rekrutacji do serialu ogłoszonej przez Stowarzyszenie dwa lata temu wzięło udział ponad 130 osób. Z tego grona twórcy wybrali sześć grup bohaterów i bohaterek, których historie śledzimy w kolejnych odcinkach. Jednym z kluczowych kryteriów doboru było bezpieczeństwo występujących osób.

Osoby, które się do nas zgłosiły, chciały podzielić się kawałkiem swojego życia, a to zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem – dodaje Hubert Sobecki, Miłość Nie Wyklucza. Zwłaszcza w przypadku osób młodych i doświadczających jakiegoś życiowego kryzysu było dla nas jasne, że priorytetem jest ich dobrostan. Musieliśmy dokonać trudnej selekcji i odrzucić wiele trudnych, wzruszających historii.

Ponieważ poszczególne sceny nie były „wyreżyserowane” w potocznym sensie tego słowa, warunkiem realizacji serialu było uzyskanie zgód wszystkich uczestniczących w danej sytuacji osób. Wizyta u notariuszki, zabiegi rehabilitacyjne w szpitalu, zajęcia z grupą młodych osób, rozmowa z kolegą z pracy w warsztacie samochodowym, czy wreszcie akcja lokalnych strażaków, którzy znoszą niezdolną do samodzielnego poruszania się Zuzę do zaparkowanego przed blokiem auta – wszystkie te sceny znalazły się w serialu dzięki dobrej woli i wsparciu rzeszy osób.

Nasi bohaterowie i bohaterki nie żyją w próżni, więc pokazanie ich życia nie byłoby możliwe bez zgody osób z ich otoczenia – dodaje Sobecki. Jesteśmy ogromnie wdzięczni za ich zaufanie, bo dzięki nim pokazujemy nie tylko kilka osób LGBT+, ale też większy kawałek naszego społeczeństwa. Społeczeństwa, które po raz kolejny okazało się o wiele bardziej otwarte, niż twierdzą politycy.

Kolejne odcinki serialu „Jesteśmy rodziną” będą publikowane na stronie www.jestesmyrodzina.pl przez cały czerwiec w dniach:
„Rekolekcje” – 8 czerwca
„Synu” – 12 czerwca
„Na odległość” – 15 czerwca
„Nie śpij, Zuza” – 19 czerwca
„Dorian” – 22 czerwca
„Wychowamy wasze dzieci” – 26 czerwca

Serial dokumentalny Jesteśmy rodziną został wyprodukowany przez Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza i Fundację Edukacji Społecznej przy wsparciu MAC VIVA GLAM. Reżyseria Bart Staszewski, drugi reżyser Szymon Wróblewski, asystent reżysera Przemysław Stefaniak. Patronat medialny nad serialem objął portal Gazeta.pl

Hubert Sobecki, współprzewodniczący

Ola Kaczorek, osoba współprzewodnicząca

O Stowarzyszeniu Miłość Nie Wyklucza

Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza to organizacja pozarządowa działająca na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce. Współtwórcy Niezniszczalnej Tęczy na placu Zbawiciela w Warszawie, filmu dokumentalnego Artykuł osiemnasty, Warszawskiej Deklaracji LGBT+ podpisanej przez prezydenta Trzaskowskiego oraz trzech projektów ustaw o związkach partnerskich i pierwszej polskiej ustawy o równości małżeńskiej.  www.mnw.org.pl

O Fundacji Edukacji Społecznej

Fundacja Edukacji Społecznej: organizacja od niemal 20 lat działająca na rzecz zwalczania problemów społecznych w Polsce. Fundacja prowadzi działania edukacyjne w zakresie zdrowia psychicznego, psychoseksualnego, przeciwdziałania uzależnieniom od substancji psychoaktywnych oraz uzależnieniom behawioralnym. www.fes.edu.pl

Bartosz Staszewski

Bartosz (Bart) Staszewski: najbardziej znany polski aktywista na rzecz praw osób LGBT+. Reżyser, scenarzysta, działacz społeczny, współzałożyciel Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza i Stowarzyszenia Marsz Równości w Lublinie. Zasłynął przede wszystkim kampanią informacyjną na temat ogłaszanych przez polskie samorządy „stref wolnych od LGBT”.

MAC Cosmetics od 1984 roku jest światowym liderem w dziedzinie makijażu dzięki kunsztowi zapisanemu w naszym DNA, równości i sprawiedliwości, którymi się kierujemy oraz dzięki naszemu zobowiązaniu do świadomego piękna i społecznej odpowiedzialności.

W MAC nie wykluczamy i nie faworyzujemy żadnej grupy wiekowej, żadnej rasy ani żadnego gender.

MAC VIVA GLAM

Wszystko zaczęło się od kampanii z prowokacyjnym sloganem „Jestem dziewczyną MAC”, której gwiazdą i twarzą została obecna ikona Drag Queen RuPaul – tak narodziła się legendarna kampania MAC VIVA GLAM, która działa nieprzerwanie od 1994 roku zbierając pieniądze i zwiększając świadomość na temat HIV i na całym świecie. Sama fundacja MAC VIVA GLAM jest pionierem w finansowaniu leczenia HIV i AIDS, a jako największy darczyńca niebędący koncernem farmaceutycznym wspiera różnorodne organizacje dookoła świata, które zapewniają szeroki zakres pomocy ludziom żyjącym z HIV i AIDS. Do tej pory M·A·C VIVA GLAM zebrał ponad 500 milionów dolarów wyłącznie dzięki sprzedaży pomadki VIVA GLAM, przekazując 100% z dochodu generowanego ze sprzedaży pomadek VIVA GLAM na walkę z HIV i AIDS. W Polsce MAC VIVA GLAM działa od 15 lat, a od przeszło 6 lat współpracujemy z Fundacją Edukacji Społecznej, FES. Dzięki naszym wspólnym działaniom, udało nam się zwrócić uwagę kobiet w ciąży na bezwzględną konieczność wykonywania testów na HIV, dzięki czemu zanotowaliśmy prawie 10% wzrost świadomości i wykonywania badań w tej grupie. Od 2020 roku, zbliżając się do końca ery HIV/AIDS, misja VIVA GLAM ewoluowała i skupia się teraz nie tylko na walce z HIV i AIDS oraz wspieraniu edukacji związanej z tym problemem, ale również na działaniach na rzecz równouprawnienia społeczności LGBTQ+ oraz szerokiej pomocy dziewczętom i kobietom.