Już 12 grudnia Trybunał w Strasburgu rozstrzygnie sprawę polskich par osób tej samej płci domagających się prawa do uznania ich związków przez Polskę

Jak poinformował Europejski Trybunał Praw Człowieka, 12 grudnia 2023 r. rozstrzygnie sprawę przeciwko Polsce wytoczoną przez pięć polskich par tej samej płci, które domagają się prawnego uznania ich związków. To wynik ośmiu lat pracy Koalicji na Rzecz Związków Partnerskich i Równości Małżeńskiej zawiązanej przez polskie organizacje społeczne i pracujące pro bono kancelarie prawne.

Przed nami wielki finał tej sprawy. Dzięki determinacji pięciu par brak regulacji prawnej związków tej samej płci zostanie w końcu poddany ocenie Trybunału. Jego rozstrzygnięcie będzie zaś miało znaczenie nie tylko symboliczne, ale i praktyczne. W razie wygranej par Polska zostanie zobligowana do działania. Liczę, że to rozstrzygnięcie definitywnie przesunie debatę w tej sprawie: z fazy niekończących się deklaracji do fazy konkretnych czynów, czyli wprowadzenia niezbędnych regulacji prawnych. – mówi adw. Paweł Knut, koordynator prac Koalicji.

Celem Koalicji jest uznanie przez ETPC obowiązującej w Polsce próżni prawnej, w jakiej znajdują się pary osób tej samej płci — które nie mają prawa ani do zawarcia małżeństwa, ani nawet związku partnerskiego — za naruszenie prawa do poszanowania życia rodzinnego
i przejaw dyskryminacji ze względu na orientację seksualną.

Trybunał wypowiadał się już w analogicznych sprawach wytoczonych przeciwko Włochom
(w 2015 r.), Rosji,Rumunii i Bułgarii (w tym roku), uznając, że skarżące je pary mają rację, domagając się od swoich państw prawnych zabezpieczeń. Niedługo po wyroku Włochy wprowadziły związki partnerskie nadające parom osób tej samej płci część praw, jakimi dysponują małżeństwa.

Stoimy przed historycznymi dla społeczności LGBTQ+  zmianami.  Czekaliśmy na nie od ponad 20 lat.  Wierzymy, że wyrok Europejskiego Trybunału Praw Człowieka przyspieszy rzetelne prace nad wprowadzeniem ustawy dot. związków partnerskich. Wykonanie tego wyroku przez polski rząd będzie papierkiem lakmusowym  obietnic partii opozycyjnych związanych z przywróceniem w Polsce praworządności  – mówi Mirka Makuchowska  z Kampanii Przeciw Homofobii.

Spodziewamy się, że zgodnie z dotychczasową linią Trybunał stwierdzi, że Polska nie może dzielić par na lepsze i gorsze, bo wszystkim rodzinom należy się prawna ochrona — mówi Hubert Sobecki ze Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza. Nasze władze oczywiście mogą taki wyrok zignorować, ale partie, które niosą na sztandarach „europejskie wartości”, powinny wtedy albo porzucić te slogany, albo przekuć je w konkretną legislację. Równość małżeńska czy nawet dobrze opracowane związki partnerskie nikomu niczego nie odbiorą, a wielu ludziom bardzo pomogą.

Koalicja planuje szersze skomentowanie wyroku 12 grudnia. Zainteresowane tematem media zapraszamy do kontaktu.

Anna Wrzeszczyńska

Kampania Przeciw Homofobii

Miłość Nie Wyklucza

Śledź Koalicję na stronie www.dostrasburga.pl

Koalicja na Rzecz Związków Partnerskich i Równości Małżeńskiej powstała w listopadzie 2015 roku. Tworzy ją pięć par gejów i lesbijek oraz wspomagające je organizacje pozarządowe – Miłość Nie Wyklucza, Kampania Przeciw Homofobii, Polskie Towarzystwo Prawa Antydyskryminacyjnego i Helsińska Fundacja Praw Człowieka, oraz wspomagający pełnomocnicy – r.pr. Marcin Górski, adw. Paweł Knut, adw. Krystian Legierski, a także adw. Małgorzata Mączka-Pacholak, adw. Paweł Osik oraz adw. Mikołaj Pietrzak z kancelarii Pietrzak, Sidor i Wspólnicy. Celem Koalicji jest doprowadzenie do wydania przez Europejski Trybunał Praw Człowieka historycznego wyroku, który zobowiąże Polskę do przyjęcia przepisów umożliwiających parom osób tej samej płci zawieranie związków partnerskich lub małżeństw.