Debata pokazała — osoby LGBT+ przydają się politykom do szczucia

Kiedy szczucie się kończy, temat cichnie. Elektoraty opozycji są bardziej progresywne, to politycy mają problem. Tymczasem informator i spoty wideo dla wyborców przygotowane przez Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza obejrzało już ponad 250 tys. osób.

– Już w najbliższą niedzielę 15 października zdecydujemy, gdzie chcemy być pod kątem standardów demokracji i praw osób LGBT+; czy bliżej Unii Europejskiej, czy putinowskiej Rosji. Pod tym jednym względem trzeba zgodzić się z Jarosławem Kaczyńskim: to rzeczywiście będą najważniejsze wybory w Polsce od 1989 roku — komentuje Maja Heban ze Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza.

Ostatnie miesiące kampanii nie przyniosły ze sobą powtórki z dehumanizującej homofobii, na której Prawo i Sprawiedliwość oparło swój polityczny przekaz w latach 2019-2020. Mimo to trudno przecenić wagę nadchodzących wyborów dla społeczności LGBT+. Sondaże wskazują na możliwość zwycięstwa opozycyjnej koalicji, co stanowi potencjalny sygnał dla PiS, że wszystkie metody są dozwolone, byle tylko utrzymać się przy sterze.

– Ponowne zwycięstwo obecnej władzy, również przy wsparciu Konfederacji, może oznaczać dalszą erozję struktur demokracji i ograniczanie praw człowieka. Jeśli na Polsce rządzonej kolejny raz przez PiS wymusi to pogłębienie konfliktu z Unią Europejską, to być może nie będzie już niczego, co powstrzymałoby rząd przed wprowadzaniem drakońskich praw anty-LGBT+ znanych z Węgier Orbána i putinowskiej Rosji — tłumaczy Hubert Sobecki ze Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza.

Bosak ubolewający nad grzesznością homoseksualności został viralem. 250 tys. wyświetleń filmu

Demokratyczna opozycja nie jest zgodna co do postulatów społeczności LGBT+. Rozziew między wspierającym programem Lewicy i mieszanką sprzeciwu i ignorowania tematu po stronie Polskiego Stronnictwa Ludowego jest ogromny. Trzeba jednak dostrzec, że po raz pierwszy główna partia opozycji w swoich kampanijnych deklaracjach uwzględniła związki partnerskie, choć nie zdefiniowała, co konkretnie oferowałyby one parom. Ugrupowanie Szymona Hołowni zatrzymało się na ustnych deklaracjach poparcia lidera również bez jakichkolwiek szczegółów.

W przygotowaniu na kampanię Miłość Nie Wyklucza śledziła wypowiedzi polityków, trendy w mediach społecznościowych i dezinformację dotyczącą osób LGBT+. Podsumowanie historii ugrupowań politycznych pod kątem wypowiedzi, głosowań i składanych projektów ustaw oraz deklaracji programowych trafiło na stronę www.ocoimchodzi.pl, którą odwiedziło ponad 30 tys. osób. Reklamujący stronę film sklejony z wypowiedzi polityka Krzysztofa Bosaka na temat społeczności LGBT+ wyświetlono na Instagramie i TikToku łącznie aż ponad 250 tys. razy. To pokazuje, że dla młodych ludzi równouprawnienie tęczowej społeczności jest ważną sprawą, którą część polityków albo przesypia, albo na własną szkodę traktuje z pobłażaniem lub, co gorsza, pogardą.

Równolegle z inicjatywy Stowarzyszenia 31 organizacji społecznych działających na rzecz osób LGBT+ zaktualizowało listę najważniejszych postulatów społeczności, czyli Deklarację Kongresu LGBT+. Pomimo ogólnego charakteru dokumentu odwołującego się do konkretnych propozycji ustawowych, znakomita większość z nich nigdy nie znalazła się w programach opozycji — z wyjątkiem Lewicy.

– W 2023 roku, po latach najpierw ignorowania i zbywania, a następnie państwowego seansu nienawiści, osoby LGBT+ mieszkające w Polsce zasługują na więcej niż „pokonamy PiS”. Nie wystarczy już, by demokratyczna opozycja zwyciężyła, a potem mówiła, że „społeczeństwo nie jest gotowe” — komentuje Sobecki i dodaje:

– Elektoraty Koalicji Obywatelskiej i Polski 2050 nie mają problemu z postulatami równości małżeńskiej, godnej tranzycji, czy penalizacją przestępstw z nienawiści. Czas, żeby liderzy odrobili lekcję. Nie chodzi o żadne „kwestie światopoglądowe”, tylko o życie ludzi z krwi i kości, którym póki co politycy oferują głównie emigrację.

Informacje można znaleźć na stronie: www.ocoimchodzi.pl

Kontakt dla mediów:

E-mail: [email protected]

Maja Heban

E-mail: [email protected]

Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza to organizacja pozarządowa działająca na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce. Współtwórcy Niezniszczalnej Tęczy na placu Zbawiciela, filmu dokumentalnego Artykuł osiemnasty, Warszawskiej Deklaracji LGBT+ podpisanej przez prezydenta Trzaskowskiego oraz trzech projektów ustaw o związkach partnerskich i pierwszej polskiej ustawy o równości małżeńskiej.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.mnw.org.pl